Видове осветление за баня

Банята е едно от онези помещения в дома, които изискват различни слоеве осветление идващо от различни източници. Така е защото в банята се извършват повече от една дейности и се изисква комбинацията от осветление, за да се достави достатъчно светлина за всяка конкретна ситуация. Макар да има различни видове осветление за баня, то трябва да се избира според архитектурните дадености и размерите на всяко едно помещение.

Сред традиционните видове осветление в банята е висящото осветление. Това обикновено са висящи лампи, които отговарят за генералното осветление в банята. Осветителното тяло хвърля светлина върху тавана, която се отразява отново и надолу. Това позволява разпространение на светлината по цялата баня и позволява да виждате цялото пространство. Към този вид може да спадат и луксозните висящи полилеи за баня.

Стенно осветление тип свещник е другото много използвано решение. Това е  много подходящо решение да се съчетава с огледало за баня. Ако огледалото е малко, може да се поставят две лампи от ляво и от дясно на него, ако то е по-голямо, можете да поставите осветителното тяло над него.

Вградени светлини в тавана са модерно решение, което има широко приложение. Те обаче предлагат по-скоро осветление, което влияе по заобиколен начин. Осветителните тела са малки, противовлажни са и се инсталират в редове, за да създадат по-голям ефект. Естетическият ефект от този вид осветление за банята е просто страхотен.

Осветление над умивалника – кабинетно осветление. Това е вид осветление, което има много специфична задача. То се поставя над шкафа или умивалника, с цел да осигури точното количество светлина за извършване на гримиране, миене на зъби, бръснене, приготвяне за работа. То обаче трябва да е много добре преценено, за да може да се осигури точното количество светлина.

Светлини от огледалото е друго модерно решение. Това са светлини, които вече се продават вградени в огледалото, такива са LED огледалата за баня. Може да има вградена светлина в горния огледален шкаф за баня. Светлина окачена за горната рамка на огледалото.

Осветление от тавана – за разлика от луксозните вградени „лунички”, този вид осветление е най-разпространено в традиционните бани. То е опростено и лесно за монтаж, също така е евтино като инсталация.

Хубаво е да бъдете подготвени за закупуването на правилното осветление за банята, като за това можете да вземете предвид следните няколко фактора:

  • дизайн – за много голяма част от хората, които са решили да сменят осветлението в банята, най-важния фактор, който се взима предвид е как ще изглежда. За това трябва да съобразите стилистично облика на банята с този на новото осветление;
  • брой и размер на осветителните тела – в зависимост от размера на помещението, както и колко осветено искате да бъде, трябва да обмислите колко и какви източници на светлина искате;
  • консумация на енергия – ако искате да бъдете по-енергийно ефективни, то заложете на енергоспестяващи крушки;
  • безопасност – винаги съобразявайте дали типа осветление е наистина подходящо за банята. Както знаете електричеството и водата не си взаимодействат добре, за това се уверете, че избирате осветително тяло, подходящо за съответното помещение.

Правилно избраното осветление за банята може освен да създаде красив акцент и облик, но също така да изпълнява изключително функционална роля. За това си отделете необходимото време, за да изберете най-добрите осветителни тела.

Източник: keramo-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *